12 Nisan 2012 Perşembe

NASA: meteor, analistler: uçak izi!


ABD’nin Teksas eyaletinde geçtiğimiz hafta gökte beliren ateş topu, binlerce insanı şaşkına çevirirken, NASA’dan kafaları karıştıran bir açıklama geldi. Analistler ise alevin aslında bir uçağın arkasında bıraktığı iz olduğunu belirtti. 
Nasa,meteor,analist,uçak,San Antonio

San Antonio kentinde yaşanan olay, binlerce ABD’li tarafından gözlemlenirken, bir kişi yerel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “sanki Güneş’ten bir parça aşağı düşüyormuş gibiydi” ifadesini kullandı.
NASA, 30 yıllık gözlemlere dayanarak yaptığı açıklamada, Dünya’nın atmosferine giren meteorların bahar döneminde gezegenlerden çok daha parlak bir şekilde belirebileceğini ifade etti. NASA
yetkilisi Bill Cooke, “Ateş toplarının en çok görüldüğü zamanlar Şubat ve Mart ile Nisan aylarının sonları. Ateş topları hala tam olarak anlayamadığımız bir olay” yorumunu yaptı.
Life’s Little Mysteries sitesine konuşan Cook, “Teksas’ta gözlemlenen olayın en az 100 metre çapındaki bir gök taşının atmosferdeki yanmasına eşit bir parlaklık ortaya saçtığını” söyledi. Cook, “Bahar döneminde ateş toplarının neden yüzde 10 ile 30 arası arttığını bilmiyoruz. Birçok parlak ve yavaş ilerleyen ateş topunun, Güneş’e zıt yönden geldiğini tespit ettik. Bunun dışında fazla ortak özellikleri yok... Sonbaharda da birçok sıradan meteora rastlıyorsunuz, ancak baharda yavaşça ilerleyen ateş topları gerçekten çok etkileyici” dedi.
METEOR DEĞİL!
Discovery News yazarı Ian O’Neill, NASA’nın açıklamasının tersine, alev topu gibi beliren görüntünün aslında bir uçağın geride bıraktığı iz olduğunu belirtti. Tanık olunan olayın esrarengiz “bahar meteoru” olmadığını ifade eden O’Neill, dikkatli bakıldığında fotoğraftaki uçağın rahatlıkla seçilebildiğini söyledi.
Olayın bilimsel açıklaması ise şöyle: “Günbatımından hemen sonra, uçağın arkasında beliren beyaz iz, Güneş nedeniyle parlaklaşıyor. İz, kırmızı bir renge bürünerek ateş gibi görünüyor. Ardından, Batı yönünde yaşanan bu olaya tanık olan  heyecanlı vatandaşlar, video kameralarıyla çektikleri görüntüleri yerel basına veriyor. Böylece her zaman yaşanan bir yanılma kısa sürede dünya basınına konu oluyor.
AKILLI KAMERALAR KURDULAR
NASA çalışanı Cook ve meslektaşları ise meteor kabul ettikleri gök cisimlerinin sırrını çözmek için ABD’nin dört bir yanına kameralar yerleştirdi. Kameralarla, meteorların hareketi ve gökte hangi yönden atmosfere girdikleri tespit ediliyor.
Cook’un, bin 800 meteoru inceledikten sonra vardığı bilimsel sonuç ise şu: Bahar meteorları asteroit kuşağından gelen gök taşları. Sonbaharda belirenler ise kuyruklu yıldız kalıntıları. Kuuyruklu yıldızlar genelde buzul gök cisimleri oldukları için, parçaları atmosferde fazla kalamadan yok oluyor. Asteroitler ise daha uzun süre atmosferde kaldıkları için alev topları gibi belirebiliyorlar.
Bilim insanları, çalışmalarını sürdürerek, bir gün bu meteorların düştüğü yerden geride kalan kalıntılarını toplayabilmeyi, böylece geldikleri yeri tespit edebilmeyi planlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder